November
Mina Widding är designer och poet. Hon har designat väskor under märket Ninda sedan 2004, och har bland annat varit aktuell som en av Umeås representanter i Poetry Slam SM  våren 2012. Nu är hon aktuell med sin kombination av design och poesi i utställningen Mina Widding – Design & Poetry, som även visades på Hotel Aveny under Umeå Fashion Week.

I utställningen visar Mina sin skulpterade Kimina, en slags kappa uppbyggd av spillbitar från alla tyger hon arbetat med under årens lopp. På något sätt har färg, form och design alltid gått hand i hand med mitt uttryck som poet. Det är samma drivkraft som ligger bakom, säger Mina Widding.  I arbetet med de kreationer som hör till verket ”Fjärilsvingar, eller blodiga landskap”, växte poesi fram medan hon sydde. – Det är en sådan stark symbolik i att jobba med dessa överblivna bitar av textilier. Det ligger minnen i varje stycke, och hur de sedan bildar mönster med varandra  – det var en för stark symbolisk kraft för att inte kanalisera i ord.
”Fjärilsvingar” skapades till tävlingen Project Funway: Framtid, och har visats på catwalken på See hållbarhetsvecka, samt på MVG-gallerians catwalk under Umeå Fashion Week. Mina visar även väskor från sina kollektioner Comme il faut, Vintage, Executive och Color Block. Alla verk är till salu, och går även att beställa med personliga önskemål om färgval och funktioner.
Vernissage fredag den 2 november.

Oktober

Jag heter Karin Hansson Renberg och är amatörmålare. Till vardags är jag numera pensionär, men var i mitt yrkesliv lärare i matematik och fysik på Östra Gymnasiet i Umeå.

Målat och tecknat har jag nog gjort i hela mitt liv, med uppehåll emellanåt när vardagen krävde det. Grunderna i att måla i olja lärde jag mig under gymnasietiden i Kalix av min teckningslärarinna Lisa Hedman, som bl. a. lärde mig att impressionisterna aldrig använde svart färg i sina målningar. Som student i Umeå målade jag också modell (i olja) under ledning av Åke Pettersson-Nåw.
Under sommaren 1992 var jag på Ulvön och målade landskap i akvarell, men tyckte att det var i princip hopplöst att göra de fantastiska färgerna rättvisa och bestämde mig för att återuppta mitt oljemålande. Jag ville försöka måla landskap och stilleben och gjorde många försök under åren som följde.

Min utställning här heter ”Kvinnor och blommor”. Den innehåller både oljemålningar, en del akvareller och några exempel på kroki både med kol och akrylfärg.

 

September

Britta Rågfeldt –
Jag är född och uppvuxen i Umeå och är en så kallad ”fyrtiotalist”. Jag har nog alltid haft behov att uttrycka mig på olika sätt. Det behovet har fått olika uttryck över åren, t.ex. att bygga och skapa med hammare och såg, trädgårdsarbete, cernitlera, bildväv m.m. Nu som pensionär med ny tid att disponera fritt, har pensel och färg tagit allt större plats i mitt skapande.

Det är akrylfärg på duk som intresserar mig mest nu. Akryl att späda med önskad mängd vatten ger många olika möjligheter, allt från starka färger och skarpt till ett transparent uttryck.


Juni

Pelle Vesterlund – Jag heter Per Vesterlund och är en Norrbottning som numera kallar Umeå hem.

Under tiden September 2010 till April 2011 tillbringade jag totalt sex månader i Botswana. Jag arbetade i ett projekt med att starta upp en rehabiliteringsenhet för ryggmärgsskadade vid Princess Marina Hospital i Gaborone. Det är det största statliga sjukhuset i huvudstaden. Jag försökte att alltid ha med mig kameran under min vistelse där nere. Både under veckodagar och under de utflykter vi gjorde på vår lediga tid. Att ha med kameran på en safari är väldigt tacksamt som fotograf och kanske lika irriterande för de andra i safarijeepen som inte fotograferade.
De bilder jag ställer ut här är bara ett urval av mina bilder som visar delar av min tid i Botswana, genom min kameralins.

Maj

Carin Hedlund – Jag heter Carin Hedlund och växte upp i Kramfors. Flyttade sedan till Umeå och bor med min familj i Täfteå, en gammal fiskarby vid havet strax norr Umeå. Sedan sommaren 2005 har jag en egen ateljé, Ateljé Orsta, i Nordingrå mitt i Höga Kusten, i ett litet stall på tomten. Där har jag och andra konstnärer utställningar varje sommar.
Jag har målat akvarell till och från under hela min uppväxt. Min inspiration fick jag tidigt av vår granne konstnären Nils-Gunnar Johansson.
Är autodidakt, men har gått några akvarellkurser för Maria Ginzburg och Lars A Persson.

Mitt akvarellmålande har alltid funnits med mig, till och från under hela mitt liv, men under de senaste åren blivit betydligt viktigare för mig. Mina motiv hämtar jag från naturen, från det vackra och enkla som finns i vår vardag runt omkring oss. Många av motiven är från Höga Kusten och Täfteå, gamla bygder med vackra landskap vid det alltid fascinerande och rogivande havet. Målar även abstrakta motiv.
Mer om mig och mina akvareller hittar du på min hemsida: www.ateljeorsta.se

Mars och April

Marita Nordlund – ’Akvarellmålning har blivit min uttrycksform. Färgernas skiftningar, spel och nyanser både tjusar och utmanar.
Med enkla former är det stämning och känsla jag vill förmedla.’

Februari

Juliusz W. Wilczynski – ”Patterns” En utställning om linjer


December och Januari

André Fischer och Petra Nygren – Leia ställer ut två konstnärers arbeten samtidigt under december och januari.

André Fischer berättar om sitt konstnärsskap; ”Grunden i min konst handlar om kärnan i liv, det naturliga och ursprungliga. Min bakgrund innefattar studier vid konstskola, följt avkonsthistoria på universitetet samt en högskoleutbildning i film och TV-produktion. Vid sidan av mitt konstnärliga arbete har jag genomgått en trädgårdsutbildning och brukar jorden. Som uttrycksmedel använder jag mig av bildkonst och text.”

Petra Nygren beskriver sitt konstnärsskap:  ”Jag målar mest med tusch och blyerts på papper eller spånskivor. Jag älskar färg men målar ändå sällan med det. När jag väl gör det blir det färgrikt och galet. Jag tycker också om att fotografera. Min konst lutar mest åt det surrealistiska hållet och gärna självporträtt.
Min utställning handlar om ensamhet, bräcklighet och sorg. Depression och att ha ett hål i hjärtat som aldrig sluter sig. Om att spy ur sig mörker på tavla efter tavla och känslan av att aldrig vara riktigt hel. Förvirring, att försöka hitta sig själv, men vara vilse, borttappad och försvunnen. Andnöd, en jättefågel med klorna om lungorna, som klämmer och river. Svärta som fastnar på fingrarna och sprider sig överallt.
…men så, ett litet, litet ljus.

Hoppet och styrkan i att ändå överleva. Att vara VID LIV. Kunna andas ibland. Kunna skratta och vara levande.

November

Ramona Söder – ”Jag är och har alltid varit en kreativ/estetisk person. För två år sedan började jag måla akvarell och jag är självlärd vilket antagligen är orsaken till det lite oortodoxa resultatet.

Tidigare tecknade jag mest porträtt i blyerts eller kol.
Min morfar ville att jag skulle göra något i färg åt honom. Jag gjorde ett ”fegt” försök med akvarellpennor när han levde.

Modet och längtan att försöka på riktigt dröjde några år men nu är jag förälskad i detta underbara utryckningssätt! /Ramona”

Oktober

Anna Karin Karlsson är leg arbetsterapeut och bildterapeut som har många erfarenheter av att skapande aktiviteter och självuttryck, kan vara utvecklande för människors hälsa och välbefinnande. Måleriet började på allvar för Anna Karin efter att hon deltagit i en Vedic art kurs 2002. Vedic art är ett sätt att måla som handlar om att på ett lekfullt sätt låta det uttryck som vill utvecklas få ta plats här och nu. Hon tycker det är spännande att låta bilderna växa fram medan hon målar dem och bestämmer aldrig innan vad det ska bli. Anna Karin målar i akryl och främst på duk eller trä.

Med anledning av intresset för de terapeutiska komponenterna med att skapa genomförde hon Magisterprogrammet i bildterapi vid Vårdvetarhuset, Umeå. Det slutfördes våren 2007 och hösten samma år deltog hon vid Ecartes europakonferens i Tallin med en poster.


Maj

Anders Jonsson
Naturliga tankar

 

 

 

Våra liv styrs av olika viktigheter, saker som vi måste göras och inte får glömmas bort. Det är lätt att tänka att jobbet är vad vi är och att livet vandrar kring detta. Men vi får inte glömma det andra som också kan vara viktigt och kanske mer berättar vem vi är. Jag tror också mina målningar berättar något om vem jag är. Utställningen hoppas jag kan förmedla den förkärlek jag känner för att vistas ute i landskapet, alla dess olika delar, kusten, inlandet och fjället – alla har dem sina olika smaker. Varmt välkomna och se min version av en del av Sverige. www.galleri-naturligt.se

April

Ann-Kristin Nordin

 

April månads konstnär på Leia är Ann-Kristin Nordin som kommer att ställa ut sina målningar.

”Jag heter Ann-Kristin Nordin och är född och uppvuxen i Vindeln. Nu bor jag i Umeå. Tiden där emellan har innehållit ganska många äventyr. Under en period bodde jag och min familj i Australien. Där… väcktes min konstnärslust till liv igen efter några års träda. För tio år sedan bestämde jag mig för att satsa på måleri genom Umeå Konst-skola. Det var två fantstiska år där jag fick en bra chans att utvecklas.

Nu driver jag TegStudion kombinerad frisersalongoch måleriateljè och jobbar när tid och lust finns med min konst. Tidigare utställnigar är avgångsutställningen´ på Umeå Konstskola,´Konst i kvarn´ i Vindeln vid några tillfällen. Har även fått chansen att visa mina bilder hos Erling Johansson i Sarvisvaara tillsammans med Erland Cullberg. Förra året ställde jag ut vid galleri SkorpinjonShowroom och Paletten i Umeå.

Nu här på Leia.”

Mars

Nicolás Zea Posada


Fram till den 30:e mars ställer Leia ut fotografier av Nicolás Zea Posada, fotograf och kameraman med 30 års erfarenhet som tekniker inom film och television. Utöver detta har Nicolás även arbetat som presskorrespondent samt som datatekniker.